We have 10 guests and no members onlineGR_logo 

innsamlingsprotokollen_logo

 

facebook_logo

Følg oss på Facebook

EasyBlog

This is some blog description about this site

 • Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that has been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Team Blogs
  Team Blogs Find your favorite team blogs here.
 • Login

Besøk fra Kamerun 2015

Posted by on in Blogg
 • Font size: Larger Smaller
 • Hits: 2076
 • 0 Comments
 • Subscribe to this entry
 • Print

b2ap3_thumbnail_Aurland_IMG_8748.jpgVåre 2 COF ansatte fra Kamerun besøkte COF Norge fra 12.mai til 25.juni 2015.  I den hensikt å få nye ideer til næringsutvikling de kan bringe videre til sitt lokalmiljø. Og impulser som kan gi de inspirasjon til å påvirke selvstendig videreutvikling i hjemlandet.

 

Inspirasjonskilder til næringsutvikling

 

b2ap3_thumbnail_IMG_8794.jpg

b2ap3_thumbnail_IMG_8806.jpgBesøk på Stend landbruksskole ga nyttig læring om dyrkingsmetoder og dyrehold. Selv om helautomatisk melkemaskin neppe blir tatt i bruk i Kamerun med det første. Blir utfordrende nok å forklare slike tekniske vidunder når de kommer hjem.

  b2ap3_thumbnail_Red_20150523_142823.jpg

Ganske mange utdanner seg innen møbelsnekring i deres lokalmiljø. Små snekkerier bygger møbler med nokså manuelle metoder og bruk av pompøse modeller de fleste ikke har råd til. Ikke minst er det en utfordring å få fraktet hjem. Besøk på Ikea skapte overbegeistring til hvor lettvint og mer lønnsomt det kan gjøres i stedet. Som kan gi mange flere råd til å skaffe seg enkle møbler.

 

b2ap3_thumbnail_IMG_8856.jpg

b2ap3_thumbnail_IMG_9199.jpg

De som driver med sau i Kamerun utnytter verken ull eller skinn. Besøk på Hillesvåg Ullvarefabrikk ga ideer både utnyttelse av råvarer,  og inspirasjon til strikkevirksomhet for kvinner. Spesielt for eldre kvinner som ikke har helse til å slite på åkrene lenger. Sauesanking og klipping på Radøy var også en spennende opplevelse.

 

b2ap3_thumbnail_IMG_8874.jpg

Fiskeoppdrett er en forholdsvis ny næringsvirksomhet i deres lokalmiljø. Derfor var det ekstra spennende for de besøkende å få omvisning på Strømsnes Aquakultur på Askøy.  De ble så ivrig at de ønsket å få en av sine eksperter til å komme på hospitering noen måneder.

Til stor forundring fikk de oppleve hvor mye av fisken vi kaster fra fiskeslakterier. Litt betryggende var det at avfallet blir brukt til dyrefòr som de fikk presentert  hos Biomega på Sotra. Ganske matnyttige erfaring for deres hjemlige utnyttelse.

  b2ap3_thumbnail_IMG_9278.jpg

Litt mer høytflygende var besøket hos Grindheim kjøttproduksjon i Åsane. Pølsemaskiner og fancy produksjonsmetoder er nok høyt opp og langt frem i Kamerun. Men de fikk en kraftig aha opplevelse av hygienekravene til matbearbeiding, som de vil drive opplysningskampanjer om når de kommer hjem. En viktig faktor i bedring av lokale helseforhold. 

  b2ap3_thumbnail_IMG_9128.jpg

Det som enklest kan omsettes til ny næringsvirksomhet lokal var nok bakerivirksomhet som de fikk demonstrert hos Bakstehuset på Ask. En virksomhet mange kan kopiere og omsette i praksis i de ulike landsbyene. Vil skape nye inntektsvirksomheter for flere familier. Inspirasjon til å bruke ulike kornsorter og mer næringsrik brødmat vil også bedre et mer varierende kosthold. 

  b2ap3_thumbnail_IMG_8893.jpg

For de huslige forhold var det vedkomfyr som skape størst begeistring. På turistbesøk til Gamle Bergen  ville de nesten ikke forlate kjøkkenet med vedkomfyren.  Med bilder og skisser som utgangspunkt vil de prøve å få laget slike lokalt.  Kan bedre kjøkkentjenesten betraktelig for enhver husmor. Hvis de også kan løse utfordringen med å få røyken ut av kjøkkenet, ville de også bedret helseforholdene for kvinner og barn som tilbringer mye tid over røykfylte gruer.

 

Sosiale erfaringer

De største opplevelsene under besøket var nok de store sosiale forskjeller fra deres egen hverdag. Som positivt kan brukes til å påvirke endringer i deres eget miljø.

 b2ap3_thumbnail_Floyen_IMG_8680.jpg

Å få være turist i Bergen og Vestlandet for øvrig var like mye en belønning for deres store innsats de har gjort for COF programmet i sitt lokalmiljø. Museumsbesøk ga de inspirasjon til å tenke bevaring av gamle byggetradisjoner, husgeråd og fangstmetoder som en verdi å vise til fremtidige generasjoner i sitt hjemmemiljø.

 b2ap3_thumbnail_snowfirst_IMG_8752.jpg

Å få oppleve snø som de hadde hørt så mye om var et must.  Aurlandsfjellet med meterhøye brøytekanter i sommersol blir nok lenge et samtaleemne når de kommer hjem.

 b2ap3_thumbnail_20150526_142601.jpg

Ellers var det ikke så mye sommersol og definitivt ikke så mye varme de fikk oppleve. Men uteliv ville de likevel ha med. Godt innpakket.

 b2ap3_thumbnail_IMG_8773.jpg

På 17.mai kledde på seg lag på lag med gensere og tights under sine flotte nasjonaldrakter. Mer vinter enn vår-vær.  Men 17.mai-mat var de mer skeptisk til. Rått kjøtt (spekemat) hadde de ikke tro på.

 b2ap3_thumbnail_IMG_9301.jpg

Å aktivisere folk med utviklingshemming og andre som trenger tilpassede arbeidsforhold er ikke vanlig i deres hjemlige trakter.  Stor var derfor gleden av å se hva Grønneviken kan tilby, som gir selvrespekt og nyttige samfunnsborgere for de som ellers ville falt utenfor. Et besøk med mye latter og nye vennskap!  Dette vil de fortelle om hjemme.

 b2ap3_thumbnail_RED_IMG_9015.jpg

Det var ikke til å unngå at de fikk med seg alle flyktningetragediene i media. Siden vertskapet også er involvert i flyktningarbeid,  fikk de også bli med på en rekke Røde Kors aktiviteter under sitt besøk. Blant annet til Øygarden sammen med alle flyktningene som deltar i introduksjonsprogrammet på Askøy.  

 b2ap3_thumbnail_IMG_9145.jpg

Besøk til noen av våre langvarige sponsorer sto også på programmet.  Slik at de kunne få høre direkte fra mottakerne hva bidragene betyr for dem. Livlig stemning hos Åsane Rotary Klubb som har støttet COF i mange år.  Var heldig å få møte Rotarys øverste regionsleder også, som er svært positiv til de resultat vi skaper.

 b2ap3_thumbnail_RED_IMG_8938.jpg

Trening i IT og administrative kunnskaper sto også på programmet, For at de skal bli mer selvstendig og uavhengig over tid. Det glemte vi å ta bilder av.  Ellers hadde de med seg hundrevis av bilder som de vil vise i sine faste kunnskapsfora når de kommer hjem. Noe til læring og noe til forundring. 

 

En opplevelse for livet - for å bringe sitt folk ut av fattigdom 

 

 

     

           

 

 

      

 

   

 

   

 

                

   

 

       

 

        

0

Comments