Dorothy Mbah – the busy bee

Naboene kaller henne busy bee.  Hun er på farten sent og tidlig for å forsørge 5 foreldreløse barnebarn hun nå har fått ansvar for.  En situasjon for mange bestemødre i området.

Leder med pågangsmot 

Dorothy Dorothy Mbah er leder,  eller president som de kalles i sin organisasjonsform, i lånegruppe 5 i landsbyen Wumnebug.  De har nå startet sitt andre lån.  Det var nok en tøff utfordring gjennom det første lånet,  men erfaringene har vist at de klarte det på et vis.  Gevinsten har gitt de tro på at fornyet lån skal bygge opp under et forutsigbart inntektsgrunnlag på sikt.  Men for Dorothy er forpliktelsene altfor høy her og nå,  og inntektene har ikke blitt stor nok ennå til å imøtekomme dem.

 

Ansvar for foreldreløse

Under vårt besøk i lånegruppen i november 2009, tok Dorothy opp omstendighetene rundt alle de foreldreløse som svært mange får ansvar for i tillegg til egen familie. Selv har hun kun ett barn som nå er stor,  men for et par år siden fikk hun ansvar for sine 5 barnebarn som ble foreldreløs.   De er barn av hennes yngre bor,  som druknet under en ulykke i elven.  I mange år hadde hun støttet ham så han kunne bli stand til å forsørge sin familie.  Igjen satt hans høygravide kone og 4 mindreårige barn.  Som om ikke tragedien var nok,  døde konen under fødselen, og alle barna ble Dorothys ansvar.  Et ansvar hun ikke helt vet hvordan hun skal løse, men hun har ikke noe valg.

 

Vi kom tilbake til Dorothy et par dager senere for å høre mer om hvordan hun klarer seg.  Den dagen hadde hun som vanlig vært oppe før det lysnet i 6-tiden og satt igang koking av mat for skolebarna. Og allerede før de gikk på skolen hadde hun vært og kuttet ned bananklaser som hun hadde levert for salg i nærmeste salgssted.  De har et veikryss like ved som er et knutepunkt for mye trafikk,  der noen har sine salgsboder.  Men det monnet for lite,  så hele dagen hadde hun vært på åkeren sin som ligger litt lenger unna.  Og om kvelden sorterte hun avskall fra palmenøtter som skulle tørkes og senere kunne selges.  Før hun kunne begynne på den tidkrevende matlagingen som ofte tar timer av kvelden.  En helt vanlig hverdag for de fleste kvinner i området.

 

Utfordringen hun sto oppe i akkurat nå var at den eldste av barna som går på videregående skole trengte å betale eksamensgebyr for det året de er inne i.  Og fristen var siste november,  ellers fikk ikke ungdommen gå opp til eksamen til våren.  Dorothy har en gris fra forrige lånerunde som gjorde henne i stand til å betale skoleavgiftene i august.  Men hun fikk ikke nok overskuddd til å dekke også eksamnesavgiftene.  Og det er fortsatt en stund til avlsgrisen får nytt kull som kan selges igjen.  Hun hadde derfor måtte låne litt her og der fra andre for å kunne betale skolegebyret i tide.  En byrde som kommer på toppen av deres vanlige slit og på toppen av mikrolånet hun har.

 

Tilrettelegge muligheter

Dorothys barnebarnDet var svært mange av låntakerne som slet med lignende utfordring,  og mange familier har flere ungdommer i videregående skole.  De gjør alt de kan for at de ikke må avslutte skolegangen. Men tiden rundt august og november når skolepenger eller eksamensgebyrer skulle betales var spesielt tøff for de fleste.  Vi diskuterte derfor med den lokale banken om mulighet for å kunne tillate avdragsfri måned for disse 2 måneder i året,  for de låntakere som ønsket det.  For Dorothy og de andre vi nevnte dette for,  ga de utrykk for at  en slik mulighet ville lettet en byrde for dem.

Det er ofte små grep som skal til for å finne nye løsninger på utfiordringer de sliter med.  Der kan også vi være til hjelp siden vi ser det fra utsiden og kan trekke på våre erfaringer fra vår del av verden.  Så til neste høst kan kanskje utfordringene som topper seg rundt skolekostnadene løses på en mer håndterlig måte for de fleste.  Inntil de har bygget opp tilstrekkelig inntektsnivå til å takle begger deler på etterhvert.

 

Det er ingen tvil om at Dorothy vil klare det hun må, om bare helsen holder. Det er ikke for ingenting de kaller henne busy bee.