Med mikrolån og inntektsutvikling som vår hovedsatsing, kan vi gradvis utvide omfang av hvor mange som får muligheten til å arbeide seg ut av fattigdom ved egen innsats.
Omfang og utvidelse av involverte
Ved vår oppstart for 2 1/2 år siden, var det 135 låntakere i 13 lånegrupper som startet sine første mikrolån. Om man ganger dette opp med 6-10 familiemedlemmer pr.låntaker, får man et bilde av hvor mange som blir hjulpet av mulighetene. Alle disse har for lengst tilbakebetalt sitt første lån og investert gevinsten i inntektsskapende primærnæring. Av disse investerte 48% i svineavl, 44% i markedsaktiviteter, 7% i såfrø og 1% i hønseoppdrett.
De aller fleste av disse er igang med eller på vei til å ferdigstille sin andre låneperiode, og noen er allerede i sin 3.låneperiode. Det viser at de nå har snudd skepsis til tiltro til at dette er en metode som de kan bygge opp en permanent inntekt med. Gradvis med litt mer investering for hver låneperiode, som også gradvis vil øke overskuddet så de kan bedre sine øvrige levekår etterhvert.
Siden oppstarten og frem til desember 2010 har omfanget blitt utvidet til 250 aktive låntakere fordelt på 24 lånegrupper. Investeringene de låner til vil fortsatt være primærnæring i lang tid fremover. Har redusert litt i omfang til svineavl fra over 50 til 40%, mens markedsaktiviteter nå er 44% , såfrø 9% og hønseoppdrett har økt til 8%. Låneperioden er stort sett 12 måneder for alle, men en del betaler tilbake raskere enn dette. Det er fortsatt svineoppdrett som gir mest forutsigbar inntekt og med litt større pengegevinst enn salg av andre av deres landbruksprodukter. Men de har nå såpass overskudd at de kan spre investeringer også til flere satsingsområder som f.eks. frø til kjøkkenhage eller utvidet landbruksproduksjon. En produksjon som både bedrer deres kosthold og også gir en ekstra gevinst ved salg på det lokale markedet. Kjønnsfordeling er ihht våre retningslinjer over 70% kvinner, noe som også speiles i de fleste lånegrupper. Men det er faktisk en lånegruppe som består av 90% menn, som vi vil omtale i annen artikkel.
Utvidelser videre
Hele prosjektområdet består av 32 landsbyer. Hittil er det etablert lånegrupper i 8 av disse, med flere lånegrupper i hver av landsbyene. Nylig er det utvidet til flere landsbyer. Men fortsatt innenfor en distanse til at de kan benytte samme lokalbanken vi samarbeider med. Nye interessenter melder seg ofte som en følge av at de ser at naboene lykkes ved hjelp av sine mikrolån. I 2008 og 2009 var omfang begrenset av mangel på tilgjengelige utlånsmidler. Men i 2010 når vi fikk tilført litt flere utlånsmidler, har det vært deres egen kapasitet til å sikre opplæring og suksesskriterier for nye lånegrupper som har vært begrensning i tempo i utvidelsene. En stund hadde de derfor mere utlånsmidler tilgjengelig enn de hadde kapasitet til å låne ut. En situasjon som ble løst ila høsten.
Dette har sin årsak i at de etter sine lokale erfaringer fra oppstartsåret, har ville styrke både gamle og nye lånegrupper med ytterligere forutsetninger for å lykkes best mulig. Både når det gjelder den produksjonsfaglige kompetanse og for å bedre sikringen av risikofaktorer i økonomiforvaltning. Dette har tatt langt mer tid å tilrettelegge for de nye grupper de har startet i 2010, og de har brukt mer tid på oppfølging av gruppene som skulle fornye sine lån. Bla. a utvidet med å arrangere felles kunnskapsseminar hver måned. Er en svært positiv vei mot selvstendig videreutvikling på sikt! Selv om disse tiltakene er mer tidkrevende i oppstart og oppfølging av lånegruppene, vil det øke kvaliteten og langsiktigheten i deres eget utviklingsprogram. Svineepidemien i sommer, omtalt i annen artikkel, medførte også en viss avventende holdning mens de ventet til situasjonen normaliserte seg igjen utover høsten.
Under vårt besøk til prosjektdistriktet i november 2010 rekrutterte vi èn ny lokalt ansatt for å øke deres kapasitetsevne. Styrking av delegert ansvarsfordeling til gruppelederne som gradvis bygges opp, kan også lette arbeidsomfanget for de lokalt COF ansatte. Som vil gi dem kapasitet til å styre også egendefinerte COF-prosjekt i tillegg. Den styrking de nå bygger lokalt, vil bidra til mer selvutvikling videre.
Oppsummert status på fordeling av omfang oppdateres hvert kvartal under menyen VÅRE METODER / RESULTAT.