Hygiene og helse

Sanitærforhold er et av våre målekriterier på fattigdom-status. Omfatter hygiene i et vidt begrep, som vi nå ønsker å rette større fokus mot. Som et ledd i å styrke basic levekår og bedre helseforhold.

Hygiene – i mat og hjem   

I Afrikanske hjem vaskes det uavlatelig for å holde seg ren og pen,  maten skylles og kokes, og husene kostes i respektabel stand. På landsbygden er det sjeldent tilgang til kjøleskap, så alt må behandles som ferskvare med de begrensingene det setter. Men selv ferskvaren de kjøper på markedet utgjør en risiko for helsen.

Slakt foregår på samme uteplass ved markedet uke etter uke, med begrensede renholdsmuligheter av plassen etterpå. Deretter ligger kjøttet åpent på slakternes bord gjennom hele markedsdagen, ubeskyttet mot solvarme og fluer. De med dårligst økonomi må ta til takke med restene som er igjen for dagen. Slakteren på bildet er COF medlem.

Med varm-mat til alle måltider i hjemmet, kan kokt mat bli varmet opp igjen flere ganger. Oppbevart i gryter uten kjøling i mellomtiden.

Tilgang til kjøleskap vil fortsatt være langt frem for de fleste,  det er også avhengig av strøm som både er kostbart og ustabilt. Men bevisstgjøring på bedre hygieneforhold både på markedet og i hjemmet, vil kunne bedre helseforholdene betraktelig.

 

Hygieneforhold – gjennom erfaringsutveksling

Når 2 av våre COF ansatte fra Kamerun nylig var på Norgesbesøk, var det for å få forretningsideer til å skape ny næringsvirksomhet lokalt. Men også for å få erfaring med hygieneforhold i næringsmiddelbedrifter, og lære om helsemessige konsekvenser ved mangelfull hygiene-kontroll.

Besøk hos kjøttvareprodusenten Grindheim ga nyttig lærdom å ta med hjem. Om hygieniske forhold under bearbeiding og pakking, og historien om hvordan slekten hadde bygge opp en suksessfull virksomhet gjennom generasjoner.

Om de ikke kan bygge pølsefabrikk i Mbengwi, kan de bearbeide prosessene rundt dagens kjøttvare-håndtering i sitt lokalmiljø. Og kanskje få ideer til nye måter å drive matproduksjon på.

Temaet vil bli tatt opp i deres månedlige kunnskapsfora fremover. Helsepersonell som selv deltar i COF programmet vil formidle kunnskaper om de helsemessige konsekvensene av dagens praksis, med råd om tiltak de kan iverksette både på markedet og sine egne kjøkken.

 

Fra kunnskap – til bevisstgjøring – og bedre helse