Chains of Friendship modellen er en ny bistandskombinasjon av styrings- organisasjons-, finaniserings- og kommunikasjonsmodell.
Styringsmodellen
Modellen er bygget opp etter samme prinsipp som man driver prosjektstyring i næringslivet. Et område svært mange fagmiljø og ledere i Norge har høy kompetanse på og er vant å jobbe under. En nærmest ubenyttet kapasitet i Norge i bistandssammenheng, som vi nå tilrettelegger mulighet for å trekke på.
Bistandsarbeid er i realiteten et prosjekt pr.bistandsdistrikt.
Man har et starttidspunkt for samarbeid og en plan (metode) for hvordan det skal gjennomføres og avvikles når avtalt resultatet er oppnådd. Med rapportering av fremdrift og justering av tiltak underveis. På samme måten som næringslivet tilrettelegger for gjenbruksmaler av gjentagende prosjekttyper, har Chains of Friendship tilrettelagt en fleksibel gjenbruksmal for prosjektstyring av bistandsprosjekt. Der de administrative støttefunksjoner er kvalitetssikret i tilnærmet ISO-standard i Nord, men tilpasset prosjektdistriktets bruksnivå i Sør. Som i alle prosjekttyper vil innholdet i hvert prosjekt ha en variasjon av kjente elementer (erfaringsutnyttelse) og ukjente utfordringer (risiko).
Modellen er tilrettelagt for kontinuerlig og systematisert erfaringsutveksling og kompetanseheving.
Innen hvert prosjekt, inkl. Nord-Sør dialog mellom fagmiljøer. Mellom ulike prosjektgrupper innen stiftelsen (mellom lokalmiljø i Nord), og ikke minst kunne utvikle erfaringsutveksling mellom prosjektdistrikt i Sør (Knowledge management). Slik at de selv kan bygge seg opp til å bli utviklingsressurser i sine egne miljøer. Med et slikt grunnlag vil de ukjente utfordringer i hvert prosjektdistrikt bli stadig mer håndterlig, etterhvert som man får flere erfaringsmiljøer å trekke på. Fordi erfaringene gjøres felles tilgjengelig, med samme metoder som næringslivet i Nord har sikret sin kvalitetssikring og vekstsuksess.
Som ethvert prosjekt skal det overleveres til kontinuerlig videreføring når oppnådd målsetning er nådd. Hver prosjektplan skal derfor inneholde forberedelser til å kunne sikre bærekraftig videreføring, også etter at bistandsmidler og prosjektstøtte er avviklet. Etter det tette samarbeid 2 lokalsamfunn har hatt over tid, vil forhåpentligvis de vennskap som er opprettet og den interessen som er skapt også vare lenge etter at prosjektet er avsluttet.
Organisasjonsmodellen
For å holde administrasjonskostnader på et minimum, har de fleste bistands-organisasjoner så liten administrasjonsstab som mulig. Der oppgavene i Nord ofte er knyttet til innsamlingsarbeid av midler, mens prosjektgjennomføring i mange tilfeller er delegert ut til lokale samarbeidsorganisasjoner i Sør. Dette er noe også Chains of Friendship vil stå for, siden en slik fordeling er et viktig ledd i egen styringsrett og selvutvikling i bistandsdistriktene. Men vi vil føre samarbeidet ett steg videre, tilpasset de internasjonale erfaringer som er gjort og de behov verden står overfor..
Internasjonale bistandsrapporter viser at mange prosjekt har feilet eller oppnådd manglende resultater av ulike årsaker. Sviktende oppfølgingsmetoder og ulike ledelseskulturer kan være en grunn, men også fordi valg av samarbeidsparter og samarbeidsform kan være feilslått. FN og bistandsorganisasjonenes egne rådgivingsorganer (CGAP) anbefaler at kapasitetsbygging vil være en viktig nøkkelfaktor for å lykkes bedre med bistandsprosjekt videre fremover. Dvs. styrke og støtte de lokale organisasjoner i Sør til høyere kompetanse innen ledelse, prosjektstyring, organisasjons- og samfunnsutvikling. Og velge samarbeidsparter på lokalplanet istedet for høyere (og mer distanserte) ledd. Noe som også vil redusere svinn på veien fra overordnede offentlige instanser til de lokalmiljøer som trenger hjelpen.
Om bistandsorganisasjoner i Nord kun har en liten stab av medarbeidere, som primært driver med finansieringsoppgaver, vil ikke en tett støtte til ledelsesutvikling og prosjektstyring til mange (nok) samtidige prosjektdistrikt være mulig.
Dette er en av de vesentligste endringene bistandsarbeid må tilpasse seg, som Chains of Friendship tilrettelegger for. Om man vil nå mål i bistandsarbeid på samme måte som Vesten har utviklet sin fremgang, vil forholdet til resultat være helt avhengig av hvilken innsats (kalendertid/tidsinnsats), kvalitet (kompetanse), og kostnader (ressurser og penger) man setter inn.
Med Chains of Friendship’s modell, vil en kunne administrere ubegrenset antall samtidige prosjekt, i takt med hvor mange «prosjektstøttekontor» som etableres. Regionskontor i lokalmiljøene i Nord som vil kunne ha full fokus på «sitt» prosjektdistrikt. Gjennom den spesialiserte kompetanse på kapasitetsbygging disse vil ha, vil de kunne yte direkte og kontinuerlig ledelsesutvikling og prosjektstøtte for det prosjektdistrikt de samarbeider med. Om regionskontor oppnår forsvarlige resultater og vil ha tilgjengelige regionale midler, vil de over tid også kunne etablere samarbeid med flere prosjektdistrikt om gangen.
Det første lokaldistrikt i Chains of Friendship er Bergen, som også vil være hovedkontor for organisasjonen. Hovedkontoret vil sikre fellesfunksjoner for alle prosjektkontor etterhvert som organisasjonen utvides til nye lokalmiljø, og bistå med faglig støtte til regionskontorene i deres oppstartsfaser, drift og erfaringsutveksling.
Idèen med å spre prosjektadministrasjon til mange enheter, er å skape sterkere bånd og tettere oppfølging til det prosjektdistrikt man er med og støtter. Samtidig som man kan få benyttet langt mer av den kompetanse og innsatsvilje som finnes i ulike lokalmiljø. I den hensikt å kunne øke kapasitet til å nå langt flere mennesker i deres kamp for et mer likeverdig liv.
Finansieringsmodellen
Chains of Friendship vil også trekke på de metoder som hittil har vært benyttet til innsamling av bistandsmidler. Men modellen vil også på den finansielle siden gå litt nye veier.
Midler til prosjektadministrasjon i Nord vil skaffes til veie spesifikt til dette formål, fra et støtteapparat i hvert lokaldistrikt. Med egen rapportering under kostnadseffektive krav. Slik at innsamlede midler fra publikum og større institusjoner, vil kunne dedikeres i sin helhet til prosjektene i seg selv. Under fortløpende prosjektrapportering, og avstemming av finanisell utvikling i forhold til de mål og planer man har satt. En fordeling som vil være langt mer motiverende for givere. Og der administrasjonseffektivieten kan bli en konkurrerende utfordring lokalmiljø i mellom, uten at det går ut over kvaliteten.
Kontroll av finansielle forhold er beskrevet under menyen «Sikkerhet».
Kommunikasjonsmodellen
Vil være den del av modellen som vil være størst endring for bidragsyterne i Nord. Siden publisering av prosjektutvikling i det lokalsamfunn man støtter vil pågå nokså hyppig og nokså konkret. Slik at bidragsyterne kan følge med i den utvikling som skjer, bli kjent med lokalmiljøet i deres daglige virke, og la menneskene der bli noen man blir kjent med. Vil være overkommelig, siden man starter i mindre samfunnsgrupper som utvides og utvikles etterhvert.
En slik kommunikasjonsmetode benyttes nok i enkelte lokale organisasjoner idag.
Chains of Friendship ønsker imidlertid å å spre en slik involvering til ubegrenset antall lokalmiljø etterhvert. Slik at langt flere mennesker i verden kan kommunisere sammen, redusere fremmedfrykt og skape større forståelse og toleranse mellom ulike kulturer.
Modellen vil oppfordre til dialog mellom fagkompetanse i de 2 vennskapssamfunn. Noe som også vil skape direkte involvering, i både kunnskapsmessig og vennskapelig samarbeid. Prosjektene vil tilrettelegge for kunnskapsutveksling også mellom lokalsamfunn i Sør, som et ledd i å støtte lokalsamfunn i sin IKT utvikling og deltakelse i verdens kunnskapsutveksling.
En bistandsnyhet som vil bety mye for lokalsamfunnet i Sør, vil være å utvikle lokal nyhetsformidling i bistandsdistriktet. En jobbfunksjon man utvikler, som et ledd i den lokale samfunnsutviklingen og videre selvutvikling. Men som også kan bli et viktig virkemiddel i motivasjon og informasjonssikring av den lokale prosjektinnsatsen. En informasjonskanal prosjektkontoret i Nord kan benytte for å påvirke innsats i distriktet, og la lokalbefolkningen bli kjent med vennskapsdistriktet i Nord. Der nyhetskontoret også kan drive kommersielle oppdrag, som et ledd i å publisere nyheter fra distriktet og presentere artikler om lokalsamfunnet.
Vi er også registrert i Frivillighetsregisteret og Innsamlingsregisteret, og dermed godkjent for å bruke Innsamlingskontrollens logo for kvalitetskontroll. Der vi innfrir strenge krav til regnskapsførsel og ekstern kontroll, og til åpenhet og troverdighet.
Chains of Friendship vil benytte kunnskapssamfunnets virkemidler til bistandsdistriktenes utvikling.
Gjennom Chains of Friendship kan du være med å skape forandring i verden!
.
«Bær hver dag en kurv grus til samme sted, og du skal bygge et fjell» Konfusius