Når ulykken er ute

Alvorlige ulykker kan snu hele familiens livsgrunnlag på hodet. Fattigdommen setter begrensninger både for behandling og rehabiliteringsmuligheter. De kan bare fortvile over skjebnen.

Tett på tragedien

Vertskapet vi har bodd  hos ved hvert besøk i Kamerun de siste 15 år, ble nylig rammet av en alvorlig ulykke. Vi har derfor kommet tettere på konsekvensene det medfører. Både for den som rammes, men også for hele familien. En skjebne for mange dessverre.

Faren falt ned fra tak under et byggeprosjekt, brakk ryggen og ble lam fra livet og ned. Uten tilgjengelig syketransport, ble han først fraktet bakpå en motorsykkel frem til nærmeste helsestasjon. Før han ble fraktet sittende i «skrangletaxi» inn til sykehuset i byen. Eneste transportmulighet som finnes, som neppe bedret en alvorlig ryggskade. Legene har konstatert lammelsen. Han vil fortsatt være på sykehus en tid for å behandle indre skader og praktiske komplikasjoner.

 


Livet på sykehus

Sykehus

Legene må få bekreftet at familien kan skaffe penger til å betale for medisiner og laboratorietester før de rekvirerer slikt. Et familiemedlem må være med pasienten på sykehuset hele tiden, for å besørge mat og pleie. De må også gå på sykehusapoteket og kjøpe medisiner som legen har skrevet ut. Om det er tomt på sykehuset, må noen i familien ut i byen for å finne medisinen i de utsalg som finnes, eller bestille de fra hovedstaden.

Familiene bor ofte langt fra sykehuset, så den som er der for å pleie må også overnatte der. På madrass på gulvet, som bare kan legges ut om natten når aktivitetene stilner av. Maten kokes på bål på utsiden av sykehuset. Lokale sykehus har minimalt med utstyr. Noe bedre i storbyene, men langt fra de muligheter vi tar som en selvfølge på våre sykehus. Selv kateter og andre hjelpemidler til en lammet kropp er en utfordring. Med de praktiske følger det får også for de familiemedlemmer som skal pleie dem.

 

De økonomiske konsekvenser

Et sykehusopphold kan bli en økonomisk ruin for en familie. Av den grunn begrenser de fleste oppholdet kun til akutt behandling, og drar hjem så raskt som mulig. Vi har sett utallige eksempler på tragiske følger av det. Mange må låne penger av familie og naboer, og gjelden kan sette dem kraftig tilbake. De heldige er de som har familie i utlandet de kan få hjelp fra. Vår vertsfamilie er heldig og vil få hjelp fra private givere i Norge.

En følgeeffekt er at en lammet mann mister mulighet til å bidra med inntekter og skaffe mat til familien. Noe vår vert har vært alene om i alle år som enkemann.

 

Følger for familien

Etter sykehusoppholdet er eneste mulighet å dra tilbake til eget hjem. Pleiehjem finnes ikke. En lammet pasient vil ha behov for pleie og assistanse døgnet rundt. Skal en ungdom i familien måtte avbryte sin utdannelse han har slitt så lenge for,  eller vil storfamilien finne noen som kan flytte inn i hjemmet og bli ubetalt pleier? Det er en utfordring som ikke er løst ennå.

Isolasjon vil bli en følge for en mann som har vært vant med å være svært aktiv og uavhengig. Tilgang til rullestol er ikke en selvfølge, men er noe vi kan ta med fra Norge ved neste besøk.

 

Dette er bare èn av mange skjebner som mange familier rammes av, enten det gjelder ulykker, sykdom eller barselskomplikasjoner.  Uten tilgang til penger og begrenset offentlig helsetilbud, må mange bare forsone seg med de ulykker som rammer dem. De som deltar i COF programmet vil etterhvert som de øker sitt inntektsgrunnlag, kunne spare til helseforsikring som vår samarbeidsbank planlegger å innføre.

 

Jo fler som kan delta i COF programmet – desto flere vil få en mulighet når ulykken er ute.

*Bildet er fra det lokale sykehuset under vårt forrige besøk. Som illustrasjon på sykehustilværelsen.