Mødrenes suksess gjennom COF’s program gir barna mulighet til å fullføre sin ønskede skolegang. Men hvilken fremtid har de når skolen er ferdig?
Ungdommens virkelighet
Afrikanske familier omfavner ofte flere generasjoner, også med etterlatte barn fra andres familier. Skolepenger et et stort løft for alle familier, men prioriteres veldig høyt. Når skolegangen avsluttes forventes det at de unge skal bidra til familiens husholdning, og gi de yngre barna samme sjanse de selv har fått. Både store og små må delta i familiens arbeid på åkrene, men det er mange munner å mette som skal dele på det avlingen gir.
Med svært begrenset tilgang på organiserte arbeidsplasser der noen kan søke lønnet arbeid, blir mange unge gående uvirksom. Med de negative følger slikt ofte får. De mest kreative finner små nisjer der de kan tjene noen sporadiske kroner, uten utsikter til utvidelse eller en inntekt de kan fø seg selv på. I mange familier er fattigdommen så stor at de unge ikke finner annen løsning enn å reise til storbyene og prøve å finne muligheter der. Mange av disse havner i slummen med få muligheter til å komme seg videre.
Unge med innsatsvilje
Godlove Teghen på bildet er en ung mann som har satset på å skape sin egen arbeidsplass. Fra februar 2010 ble han med i en lånegruppe i landsbyen Wumnebug. Med COF mikrolån kunne han investere i verktøy for å kunne reparere utstyr for folk. Siden han bor langs en sentral gjennom-gangsvei, kan han drive sin virksomhet direkte fra familiens hus. Godlove har betjent sitt lån samvittighetsfullt, og er nå igang med sin 3.låneperiode sammen med gruppen sin. For hver ny låneperiode, har han blitt istand til å investere i mer utstyr. Som en av de få med eget sveiseutstyr, har han klart å skape en inntektskilde som gjør ham i stand til å bringe seg selv og familien ut av fattigdom.
Godlove har i tråd med afrikansk kultur også ansvarsfølelse for de rundt seg. Læregutten han har tatt inn får ikke bare arbeidsopplæring i et håndverk, men kan også motiveres til å starte sin egen virksomhet med tiden. Jo flere som kan etablere sin egen suksesshistorie, jo flere kan bli inspirert til å prøve det samme.
Ungdomssatsing
Under vårt forrige besøk i Kamerun startet vi diskusjoner om å få involvert flere av de unge i lokalsamfunnet. Noen foreslo å danne egne lånegrupper for ungdom, mens andre mente det var mer betryggende å la unge delta i etablerte lånegrupper der de voksne kunne være mentorer og sikre kontinuitet. Dialogen har fortsatt i lokalsamfunnet, og vil nok gi flere muligheter etterhvert.
Også lokalpolitikere og landsbyhøvdinger har involvert seg i potensiale for å starte flere tjenestetilbud og typer av virksomhet i lokalsamfunnet. Virksomheter som også er nyskapende måter å jobbe på for lokalbefolkningen, og kan egne seg for de unge å satse på. Deres motivasjon er å se muligheter. Vår utfordring er å skaffe nok utlånskapital for alle som ønsker å jobbe for sin egen fattigdoms-bekjempelse.
De unge er fremtidens håp