Utvidet marked

Etterhvert som fler og fler får mulighet til å starte sin egen inntektsvirksomhet,  blir det en økning av produksjon i lokaldistriktet som skal omsettes i salg. Det er derfor påstartet et arbeid for å se på muligheter for å utvide markedet i større skala.

Deres lokale marked 

Varer og tjenester omsettes primært på et lokalt marked som avholdes hver 8.dag.  Det samler en masse tilreisende fra fjern og nær.  Blant annet kommer det oppkjøpere fra omkringliggende byer og distrikter som kjøper opp husdyr for videresalg eller slakt, som de transporterer til større markeder andre steder.  Mens andre kjøper opp gårdsprodukter i mindre skala fra landsbybefolkningen for å selge det i nærmeste by Bamenda.  Som oftest prisgitt oppkjøpernes maktforhold.

 

En effekt man nå har fått ved å danne lånegrupper, og spre kunnskap og samarbeid mellom lånegruppene, er at man kan etablere større grad av samarbeid for hele lokalsamfunnet.  Et tiltak som er under forberedelse er et samarbeid med lokale landbruksmyndigheter om å skape et ukentlig lokalt «svinesalgsmarked» i tettstedet Mbengwi.  Et tiltak som kan gi de lokale oppdretterne bedre styring av felles markedsbetingelser enn det de kan klare som enkeltpersoner.  Et slikt salgsmarked kan også tiltrekke seg oppkjøpere fra et mye større omland,  og som kan skape større salgspotensiale for den stadig økende griseoppdrett som våre låntakere nå investerer i.

 

Potensiale for utvidet produksjon

Under vårt besøk i november 2009 forsøkte vi å avdekke hvilke lokale produkter som kan ha et forretningsmessig potensiale for salg til storbyene.  En idè som ble fremmet av suksessrike forretningsfolk i havnebyen Douala,  er at det er stor interesse i byene for noen av de bearbeidede matproduktene som lages på landsbygden.  Om man kan få til en mer organisert produksjon lokalt med tilhørende transport og mottaksapparat,  kan lokalsamfunnet få  tilgang til et ubegrenset marked og forutsigbare leveranser.  Idèen ble presentert under våre besøk i landsbyene,  og det skapte stor interesse.  De vil nå danne en lokal komitè som skal starte en grundig forstudie, der de også skal trekke inn lokal ekspertise.  Chains of Friendship vil delta med kompetansestøtte til kartleggings- og planleggingsprosessen.

 

I første omgang er det produktet «waterfufu» som er mest aktuelt.  Det er et bearbeidet rotprodukt av planten Cassava. Er den planten som er mest tilpasset de lokale forhold også i tørketiden,  og som krever minimalt med  stell eller gjødsel.  Derfor er det en plante alle har, og kan plantes hvor som helst.  Om de får et større forutsigbart marked,  kan alle plante langt mer av denne planten i hele området.  Når waterfufu er bearbeidet kan den oppbevares mer enn en uke uten å forringes i kvalitet,  og egner seg derfor til å kunne avvente en eventuell ukentlig lokal innsamling og transport.

 

Logistikk  

De skal starte med å kartlegge om hele lokalsamfunnet i sum kan produsere kontinuerlig og til et volum som det svarer seg å påkoste transport av.  Til dette arbeidet har de involvert en ekspert fra en annen bistandsorganisasjon som kun driver kunnskapsutvikling av landbruket, med Cassava som spesialfelt. Samtidig som vi har involvert våre forretningskontakter i storbyen for å avklare et forsvarlig mottaksapparat.  Når dette er avklart,  skal de se på mulighetene for innsamlingslogistikk og transport.  En virksomhet som også kan bli selvstendige arbeidsplasser på sikt. Alle avklaringer skal samles og vurderes før noe igangsettes.

 

Om de lykkes med idèen og får til et fungerende logistikkapparat,  som er forretningsmessig forsvarlig,  kan de utvide markedet også for andre av sine landbruksprodukter.  Isåfall vil de bevege seg fra tilnærmet naturalhusholdning til mer forretnigsmessige muligheter, og dermed forutsetninger for reell fattigdomsbekjempelse i hele lokalsamfunnet.