Våre årlige besøk

I tillegg til våre årlige besøk i landsbyene, har vi månedlig oppfølging av hvordan utviklingen går. Gir alle parter stadig bedre innsikt i hva som skal til for å lykkes,  som vi kan formidle videre som lærdom til alle.

Motivasjon og tillit

Vi tilbringer ca. en måned hvert år i prosjektdistriktet for å følge opp lånegruppene og bidra til kapaisitetsbygging. Slik at de på litt lenger sikt kan administrere dette på egenhånd, som er vårt overordnede mål for den bistand vi driver.

Da vi startet på nyåret 2008 holdt vi seminar for innbyggerne fra hele distriktet.  Der vi presenterte vårt mikrolåntilbud og hvilken effekt lignende har gitt til millioner andre steder i verden.  Der vi også motiverte til egeninnsats som kan bringe de over på en selvstendig utvikling,  istedet for å være avhengig av hjelp for å komme videre. At vi har bodd med lokalbefolkningen på deres premisser i årevis er med på å skape tillit.  Da oppleves vi ikke helt som fjerne fremmede, men en som går inn i deres reelle hverdag.

De første lånegruppene kommer fra 6 landsbyer som ligger i rimelig avstand fra den lokale banken i Njndom og vårt kontor i landsbyen Njinibi.  Gjør det overkommelig for vår lokalt ansatte Francis Tekum å følge de opp i sine ukentlige besøk.  Også vi har måtte venne oss til motorsykkeltransport på bratte stier og smale broer under våre besøk.   Til jubel og anerkjennelse fra lokalbefolkingen som er mer vant med at bistandsbesøk ankommer i firehjulstrekkere.

Møtene med lånegruppene avholdes i hjemmene til medlemmene.  Vi kommer derfor tett på den virkelighet de lever i,  og ser hvilken levestandard de lever under.  De viser en utrolig gjestfirhet, og vi opparbeider stadig en større fortrolighet og tillit.  At vi nå har startet besøk også hos enkeltfamilier forsterker vår nærhet til deres utfordringer, og kan bli bedre istand til å komme med forslag til tiltak.

 

Kapasitetsbygging og kunnskapsdeling

Under vårt besøk i januar 2009 besøkte vi alle de 13 lånegrupper som da var etablert.  Bekymringene var store for om de ville klare å betale avdrag hver måned,  før de ville få effekt av sine investeringer.  Vi samlet derfor idèene alle hadde og delte dette i etterkant til alle lånegruppene slik at vi kunne spre kunnskapen som de etterhvert erfarte.  Francis sprer fortløpende lignende kunnskap etterhvert som de får mer erfaring. Mens vi samler det viktigste i dokumenterte presentasjoner som distribueres til lånegruppene og vil være en del av «undervisningen» også for nye grupper som skal starte.

 

Innen vårt besøk november 2009 hadde lånegruppene utvidet seg til 15,  men fortsatt fordelt i områdene rundt de 6 nærmeste landsbyer.   Også denne gang måtte vi forklare forholdet til renter og bankvirksomhet.  Men nå med mer forståelse siden de hadde fått litt erfaring.  Siden vi bodde tett på noen som lurte på om de skulle starte en ny lånegruppe,  fikk vi alle deres konkrete spørsmål.  Om hvordan de skulle gå frem før de kunne starte,  hvordan de skulle organisere en gruppe,  og hva de skulle gjøre for å planlegge å kunne betale lånet.  Informasjon de kan få fra banken eller Francis,  men det var mye farting frem og tilbake mellom de og den potensielle lånegruppen før de hadde innhentet nok informasjon til å starte reell søkeprosess.  Vi vil nå samle denne kunnskapen i korte presentasjoner slik at de kan få med seg en «oppskrift» mens de forbereder seg.  Når de først er registrert som lånegruppe,  vil de få mer organisert informasjon fra Francis og banken.

Kunnskapen vi sørger for å få distribuert til lånegruppene er av inntektsrelatert art.  Enten i form av produksjonskunnskap eller personlig forvaltning av penger.  Mens overfor vår lokale organisasjon og banken, er det av mer administrativ art.   For å skape mer ensartet måte å rapportere på og dermed mer ensartet oversikt og kontroll mellom alle involverte ledd.  Metoder som vil være nyttig når de senere skal administrere dette på egenhånd i lokalsamfunnet.

Kunnskap og metoder vi nå samler og gjør tilgjengelig for dette lokalsamfunnet,  kan vi senere gjøre tilgjengelig for andre lokalsamfunn som vil starte opp tilsvarende.   I tråd med den modell vi har utviklet.